• C.A. Stoica

Antropologul ca „spion”

Updated: Nov 25, 2018

Încă din momentul în care a ajuns în România în 1973 ca student doctorand, Katherine Verdery intrat în atenția Securității. Metodele de cercetare proprii antropologiei au fost considerate de securiștii români drept dovezi incontestabile ale „adevăratei” identități a acesteia: spion CIA.

Katherine Verdery deține titlurile de Julien J. Studley Faculty Scholar and Distinguished Professor of Anthropology și predă la the Graduate Center of the City University of New York. Este unul dintre cei mai buni cunoscători ai României și sunt onorat că am putut lucra alături de ea într-un proiect de cercetare pe tema colectivizării agriculturii. Prima oară a venit aici în 1973 ca doctorand al Universității Stanford pentru a realiza cercetarea de teren pentru teza de doctorat. De atunci a revenit în România de nenumărate ori studiind teme legate de ideologia național comunistă, relații inter-etnice și – după 1990 – subiecte ce au vizat transformările post-socialiste, îndeosebi în privința regimului de proprietate.


Cartea pe care vi-o recomand este alcătuită în principal pe baza dosarului său de la Securitate. Întrucât era cetățean american și era interesată de situația socio-economică a oamenilor, Securitatea a etichetat-o „spion CIA” și a supravegheat-o îndeaproape. Chiar și după căderea comunismului, la începutul anilor 90 noile servicii de informații reformate [!] au continuat, se pare, să o supravegheze, mai mult sau mai puțin discret. Volumul este fascinant și se citește asemenea unui roman polițist, securiștii români semănând uneori cu polițiștii din comediile mute (Keystone Cops). Simultan, este o mărturie cutremurătoare cu privire la amploarea supravegherii polițienești de dinainte de 1989. Traducerea românească a apărut la editura Vremea.

#Romania #anthropology #intelligence #surveillance #EasternEurope