• C.A. Stoica

Sondajele și referendumul pentru familie

Updated: Nov 13, 2018

După referendumul privind definiția familiei, institutele de sondare au fost criticate de mai toată lumea pentru așa-zisul eșec în estimarea ratei de participare. Lucrurile sunt însă un pic mai complicate.


(c) Pexels.com


Criticii sondajelor de opinie (cei mai multi dintre ei, paradoxal, opozanți ai referendumului care ar trebui sa se bucure ca totul a picat) s-au ofuscat ca sociologii nu au ghicit la milimetru rata de participare.


Pe lîngă resursele reduse aflate la dispoziția institutelor de sondare a opiniei publice și inerentele distorsiuni metodologice, problema cea mai dificila in estimarea ratei participării la vot în România ține de faptul ca ne raportam la niște liste electorale nevalide.

Pe larg, explicatiile sunt urmatoarele: 1) Lipsa de resurse financiare: pentru estimarea rezultatelor unor alegeri sau consultari, inainte de sondajele la iesirea de la urne (exit polls), se realizau in saptamina premergatoare asa numitele tracking polls pentru a surprinde tendintele de mobilizare, demobilizare si eventualele schimbari in optiunile electorale; astea se faceau pina in ziua de dinaintea votului. Realizarea lor presupunea resurse financiare importante; in anii 90 televiziunile (indeosebi Pro TV) plateau pentru realizarea de programe exit poll, care implicau si tracking polls. Acum nu au existat bani. Cel mai recent sondaj a fost, se pare, facut de CURS dar el a fost realizat/finalizat cu o saptamina inainte de referendum si a dat o rata a prezentei de 34%. Poate daca ar fi existat resurse pentru tracking polls si pentru inca un sondaj, estimarea ar fi fost mai buna.


2) Dificultatea estimarii prezentei la vot in Romania: la noi in listele electorale sunt inclusi si circa 2-3 milioane de adulti care nu se afla in tara. Dau urmatorul exemplu: sa presupunem ca, potrivit estimarilor unui sondaj, rata de participare la, sa zicem, vot va fi de 55%. (E exemplu fictiv.) Astia 55% sunt reprezentativi pentru cei sondati/intervievati care CARE SE AFLA IN TARA. Adica NU 55% din cei 18 si ceva de milioane aflati pe listele electorale ci 55% din cei ??? milioane care se afla in tara. Bun, ca sa ne apropiem de rata aia de participare care e calculata din totalul celor din listele electorale, ar trebui sa scadem din 55% procentul celor care NU se afla in tara. Ei, bine, care e acest procent? 15%? 20%? 23%? Care? Criticii de serviciu ai sondajelor stiu oare cit? Nici statul roman nu are estimari cit de cit acceptabile cu privire la acest procent de ADULTI.


3) Dincolo de asta, sondajele au varii surse de erori. Una dintre ele, o sursa datorata respondentilor, este asa-numitul efect de dezirabilitate sociala: tendinta respondentilor de a supra-declara comportamente dezirabile social (a merge la vot, a iti ajuta semenii, a nu da spaga etc.) si de a sub-declara comportamente indezirabile social (consum excesiv de alcool, spaga, infidelitati conjugale etc.). Cit de mare este acest efect in contexte si pentru evenimente specifice este aproape imposibil de determinat. Se lupta cu asta si cei din Vest; au fost propuse varii solutii pentru anumite tipuri de comportamente (influentate de principiul dezirabilitatii sociale) dar nu functioneaza in toate cazurile. Foarte probabil ca in cazul referendumului, amploarea efectului de dezirabilitate sociala in sondaje ar fi fost mai redusa daca existau resurse pentru asa numitele tracking polls, realizate cit mai aproape de ziua votului. Macar se putea zari tendinta. (Desigur, ar mai fi de luat in calcul si fenomenul spiralei tacerii, oarecum asemantator cu cel al efectului de dezirabilitate sociala dar generat de alte resorturi si functionind pe o alta logica.) Cele de mai sus explica partial ceea ce unii ar numi esecul sondorilor. Oricum, ar fi trebuit luat in calcul si faptul ca estimarile privind procentul de voturi DA, cel putin in cazul unui institut (dar nu numai), au fost in marja de eroare (90% fata de 91% cit a fost in realitate).


Totusi, in opinia mea, problema cea mai dificila in estimarea ratei participarii la vot tine de faptul ca ne raportam la niste liste electorale nevalide.