• C.A. Stoica

Narcos: Mexico

Updated: Dec 22, 2019

Vineri 19 noiembrie se lansează a patra serie ”Narcos”. Primele trei serii le-am vizionat pe nerăsuflate, în timp record. Mă pregătesc să fac același lucru în weekend-ul ăsta.


(c) Netflix

După ce am vizionat prima dată, timp de două zile, serialul HBO ”The Sopranos” am rămas cu un sentiment de tristețe, generat de convingerea că mai bine de atât în materie de televiziune nu se poate. Apoi, am văzut ”The Wire” (”Cartelul crimelor”) și am avut aceeiași impresie. După ele au urmat ”Breaking Bad” și ”The Shield”. Nu mai eram atât de convins că mai bine nu se poate dar totuși mă întrebam ce alt serial mi-ar mai putea captiva atenția la modul la care au făcut-o serialele de mai sus. Și a apărut ”Narcos”, produs de Netflix, care a spus în primele două serii povestea lui Pablo Escobar iar în seria a treia a relatat despre lumea post-Escobar. M-a interesat foarte mult colaborarea (cu suișuiri și coborâșuri) dintre DEA (Drug Enforcement Agency din SUA) și autoritățile (super-corupte uneori) columbiene. În plus, întreaga poveste pare incredibilă. Vineri (16 noiembrie) Netflix lansează seria a patra din Narcos, a cărei acțiune se plasează în Mexic. Sunt nerăbdător dar încerc să nu am așteptări exagerate. Vă recomand, cel puțin, primele trei serii.


PS: Bun, dintre serialele de mai sus, ”The Wire” (HBO) rămâne în opinia mea cel mai bun. A generat inclusiv literatură academică și cursuri universitare. Creatorul lui ”The Wire” este jurnalistul și scriitorul David Simon, un etnograf excelent al lumilor descrise (polițiști, traficanți de droguri etc.) Vă recomand călduros cel puțin volumul lui ”Homicide: A Year on the Killing Streets” pe care l-a scris după un an de observație participativă (ar spune sociologii) într-o secție de poliție din Baltimore și pe teren alături de forțele de ordine.