• C.A. Stoica

Încrederea în UE

Updated: Nov 13, 2018

Recent, mass media românească a tras un semnal de alarmă în legătură cu scăderea drastică a încrederii românilor în UE. Chiar așa să fie?
Sursa articolelor era așa-zisul Eurobarometru – un sondaj realizat periodic în țările UE pe diverse teme.

Ca într-o glumă de pe vremea comunismului, nu era însă vorba de Eurobarometru ci de Parlemeter (o cercetare finanțată de Parlamentul European) iar datele acestuia par a spune altceva.

Baza afirmațiilor din presa românească era reprezentată de următoarea întrebare și răspunsurile date de respondenții de la noi:


“Generally speaking, do you think that Romania’s membership of the EU is a good thing, neither a good nor a bad thing, or is a bad thing?” (”În general vorbind, credeți că apartenența țării noastre la UE este un lucru bun, nu este nici un lucru bun dar nici unul rău sau este un lucru rău?”)


În septembrie 2018, distribuția răspunsurilor la întrebarea de mai sus a fost următoarea: Este un lucru bun=49%; Nu este nici un lucru bun, nici un lucru rău=27%; Este un lucru rău=21%; Nu știu/Nu răspund=3%. Potrivit Parlemeter-ului, în aprilie 2018, 59% dintre respondenții din România susțineau că apartenența țării lor la UE este ”un lucru bun,” cu 10 puncte procentuale mai mult decât în septembrie 2018.


Și eu suspectez că încrederea concetățenilor nostri în UE a scăzut probabil dar nu pot să mă pronunț cu privire la amploarea acestei scăderi baza întrebării de mai sus. Dacă o recitim cu atenție, observăm că ea nu se referă explicit și exclusiv la încredere, deși chestiunea încrederii ocupă probabil un rol marginal în această evaluare globală a apartenenței la UE. Eurobarometrele (alături de alte sondaje) conțin întrebări explicite despre încredere în UE și doar pe baza lor ne putem pronunța cu privire la amploarea scăderii încrederii în UE.


Unele date din Parlemeter-ul ne pot oferi explicații cu privire la răspunsurile date de români la acesată întrebare. Bunăoară, doar 33% dintre respondenții de la noi sunt de acord cu afirmația ”Vocea mea contează în UE” – unul dintre cele mai mici procente din sondaj la această întrebare.


Mai mult, alte date ale aceluiași Parlemeter par a spune o poveste diferită. Bunăoară, 64% dintre cei intervievați susțin că ”România a beneficiat din faptul că este membră a UE.” De asemenea, 63% dintre respondenții din România susțin că ”Parlamentul European ar trebui să joace un rol mai important în treburile UE.” Comparativ cu răspunsurile date cetățenii altor țări UE la aceste două întrebări, concetățenii nostri nu par a fi deloc eurosceptici.


Comentariul meu și-a propus să atragă atenția asupra nevoii de a evalua critic sau de a manifesta rezerve în raport cu ceea ce ni se servește de către mass media autohtonă (dar nu numai). În cazul acesta, titlurile alarmiste au fost probabil cauzate de partizanat politic și mai ales – din păcate – de competența scăzută a unor jurnaliști. Prin eufemismul ”competență scăzută” nu am în vedere cunoștințe minimale de citire a datelor de sondaj ci faptul că, înainte de a scrie (prelua?) această știre, unii jurnaliști nici măcar nu au consultat sursa originală – raportul sondajului. Dacă ar fi făcut-o, ar fi citat corect măcar numele studiului.