• C.A. Stoica

Fotbal și sondaje

Updated: Nov 11, 2018

La fotbal și sondaje se pricepe, se pare, toată lumea.Ca întotdeauna, cum se dau publicității sondaje de opinie, cum apar multi oameni care semnalează așa-zise discrepanțe între intențiile de vot și distribuția răspunsurilor la intrebarea privind directia in care merg lucrurile in tara. Spre exemplu, intr-un sondaj recent, doar 14% spun ca lucrurile merg intr-o directie buna dar 35% ar vota tot cu PSD-ul.


”Nu se poate! I-am prins cu minciuna pe sondori!” tipă așa-zișii experți. Oameni buni, nu puteți trage asemenea concluzii din multe motive.

1) Tehnic, raspunsurile la cele 2 intrebari nu pot fi comparate fiindca distributia raspunsurilor la intrebarea cu directia buna/gresita sunt calculate pe total esantion iar intentiile de vot sunt calculate pe un sub-esantion al votantilor probabili (likely voters), excluzindu-i pe nehotariti si pe cei care spun ca nu ar vota. In unul din sondajele recent publicate, likely voters sunt 33% adica o treime din totalul esantionului.


2) Oamenii pot fi si sunt nemulțumiți de direcția in care merg lucrurile in tara din motive total opuse. Votanții PSD si ALDE pot spune ca tara merge in direcția greșită dând vina pe opoziție si pe Klaus Iohannis, care, nu-i așa?, sabotează guvernarea. Votanții partidelor din opoziție pot spune ca lucrurile in tara merg într-o direcție greșită din cauza PSD si ALDE. Si unii si alții sunt contabilizați însă la “direcția e greșită.”