• C.A. Stoica

Un Caritas american High Tech

Updated: Nov 12, 2018

Înșelătoriilor financiare le pot cădea pradă mulți oameni, chiar și elitele economice și politice din Silicon Valley.În anii 90, România (alături de alte foste țări comuniste precum Albania) a fost cuprinsă de febra jocurilor piramidale. Cel mai mare și celebru astfel de joc de la noi a fost ”Caritas” de la Cluj – al cărui creier a fost Ioan Stoica. (Nu, nu am nici o legătură cu el.)

”Bad Blood...” este povestea adevărată a unui startup din Silicon Valley – Theranos – care s-a dovedit a fi un soi de ”Caritas” al Coastei de Vest din SUA.

”Theranos” a fost fondată Elizabeth Holmes – o studentă la Stanford care a abandonat studiile de licență pentru a-și urma visul antreprenorial. Etichetată de un profesor de la Stanford ”varianta feminină a lui Steve Jobs”, Holmes a avut o idee simplă dar care s-a dovedit a fi imposibil de pus în practică: crearea unui dispozitiv de mărimea unei imprimante care, folosind o cantitate infimă de sânge (o picătură sau două), să poată efectua peste 300 de diferite teste medicale de sânge.


În ciuda faptului că nu avea nici cunoștințe medicale și nici tehnice dar era înzestrată cu o capacitate uimitoare de convingere, Elizabeth Holmes a reușit să adune miliarde de dolari pentru finanțare și să adune în consililul director nume extrem de influente din elita politică și economică americană. Fostul Secretar de Stat al SUA George P. Shultz a fost unul dintre cei mai îndârjiți susținători ai lui Holmes. A ajuns chiar să facă presiuni asupra propriului nepot pentru ca acesta – angajat al "Theranos" care și-a dat seama de fraudă – să nu dezvăluie presei și autorităților federale de reglementare adevărul despre scamatoria lui Holmes. Printre alte victime ale ”Theranos” s-a numărat și gigantul lanț de farmacii Walgreens, cu ajutorul căruia o primă variantă a miraculosului dispozitiv – în realitate un aparat rudimentar care doar recolta sânge – a fost pusă la dispoziția clienților din unele filiale. Cartea este scrisă de John Carreyrou – jurnalist la Wall Street – ale cărui investigații au dus la aflarea adevărului despre uriașa minciună high tech și la prăbușirea ”Theranos.” Volumul se citește cu sufletul la gură iar unele dintre fapte par a fi desprinse din scenariul unei producții hollywoodiene.